Top Social

"Adnan Oktar paranoyak." - Doç. Dr. Sefa Saygılı

"Adnan Oktar paranoyak." - Doç. Dr. Sefa Saygılı
"Adnan Oktar paranoyak." - Doç. Dr. Sefa Saygılı





Uz. Dr. Sefa SAYGILI & Uz. Dr. Mecit ÇALIŞKAN

TOPLUMDA ZAMAN ZAMAN SANSASYONLARA NEDEN OLAN MİSTİK HEZEYANLI BİR PARANOYA VAKASI


Toplumda zaman zaman sansasyonlara yol açan, mistik hezeyanına yönelik kitaplar yazan, gazetelerde sık yer alan, yüzlerce genci peşinde sürükleyen ilginç bir paranoya vakıası sunulmuş ve literatür ışığında tartışılmıştır.


Kimlik: 32 yaşında, erkek, üniversite öğrencisi. Bekar, annesi ile oturuyor.


Geliş şekli: Hastanemize DGM tarafından "ümmetçilik propagandası yapmak" suçuna karşı cezai ehliyeti olmadığından TCK'nun 46. maddesi uyarınca muhafaza ve tedavi altına alınması için gönderilmiştir.

Yakınması: Sürekli dikkatini toparlayamama, yorgunluk, bitkinlik, sıkıntı gibi şikayetler belirtmiştir.


Hastalık öyküsü: Lise son sınıfa kadar ilgili, hareketli veya her şeye meraklı olan hastamız, bu tarihten sonra yalnızlığı tercih eder olmuş. Tek kalınca rahat edermiş . Bu yıllarda dini konulara yönelmiş. Ayrıca okul başarısı düşmüş. 4 yıl geç bitirebildiği ortaöğrenimden sonra kaydolduğu Güzel Sanatlar Akademisi ve ayrılarak akabinde girdiği Edebiyat Fakültesi'nde 2. sınıfa geçememiş.

Lise son sınıftayken okuduğu dini bir kitapta "mehdi" konusu ilgisini çekmiş ve kendisi ile benzerlikler kurmuş. Kitapta "mehdi"nin çıkış yeri olarak Istanbul gösterildiğ için, o yıllar Ankara'da ikamet ediyor iken ailesini Istanbul'a taşınmak için ikna etmiş.




Sefa Saygılı, Adnan bir paranoyaktır
Sefa Saygılı, Adnan bir paranoyaktır
Hezeyanlı algılamalarının başladığını bu yıllarda görüyoruz. Istanbul Boğazı'nda o sıralarda yanmakta olan Independenta gemisini, kendisinin Istanbul'a taşınmasına Tanrı'nın gönderdiği selam ve işaret olarak yorumlamış.

Devamlı mehdilik ile ilgili kitaplar okumaya ve kendini bu bilgilere uydurmaya uğraşan hastamız sakal bırakmış dini kisvelere bürünmü saçını uzatarak ortadan ikiye ayırmış. Bir yandan da mehdiliğini kabul edecek "mürid"ler toplamaya başlamış . 1986 yılına kadar 20 civarında genci etrafında toplamayı başarmış . 1987 yılında bir gazetedeki röportajı sebebiyle tutuklanmış. Avukatının "ruhi durumunun bozuk olduğu, sağlığının sarsılmış bulunduğu, tutukluluk süresinin uzamasının ruhi dengesini ve bedeni durumunun daha ağır ve tehlikeli şekilde etkileyeceği" şeklinde mahkemeye dilekçe vermesi üzerine akli dengesinin araştırılması için Adli Tıp Kurumu Gözlem Ihtisas Dairesi'ne gönderilmiş.


Gözlem altındayken, aleyhinde kimlerin bulunduğu sorusunu "Aleyhimde olan esasl ı bir kitle var. Bilmiyor musunuz? Bunların bir kısmı açık bir kısmı gizli. Tam tespit edmedim, esasında. Değişik gruplar. Aralarında benim aleyhimde birleşmiş olduklarını biliyorum, bunu aşağı yukarı farkediyorum. Benim islami yönüm onların işine gelmiyor, ortak hareket ediyorlar. Benden ilerisi için tehlike umuyorlar, aydın kesimde güçlenip rahatlarını kaçıracağımdan korkuyorlar" şeklinde cevaplamıştır. 




Ayrıca dinin yayılması için görevlendirildiğini, bunu Kuran' ın emirlerine göre yapacağını ifade etmiştir.

Sonuçta Adli Tıp Kurumu Gözlem ihtisas Dairesi 2.2.1987 tarih ve 32 nolu raporunda şu karara varmıştır:


"Adnan Oktar'ın paranoya denilen akıl hastalığına musab bulunduğu, suçu bu hastalığının tesiri altında işlediği, dolayısıyla suç sırasında ve halen ceza ehliyetinin bulunmadığı , durumunun TCK'nun 46. maddesi içinde müteleasının ve salah hali teesüs edene kadar kapalı bir akıl hastalıkları hastanesinde muhafaza ve tedavisinin gerektiği...."



Bunun üzerine 2.3.1987 tarihinde 987/1810 sayılı protokolle hastanemize yatırılan hastamız, taburcu olduğu 17.12.1987 tarihine kadarlık süre içerisinde insight olmaması , devamlı grandiöz ve müstehzi tavırlarda bulunması, hep hezeyanına yönelik mistik düşünce ve faliyetlerini anlatması ile dikkati çekmiştir. Kıyametin,deccal ve mehdinin zuhurunun yakın olduğu, hicri 1500 yılının başlarında geleceklerini anlatmıştır. AIDS' ın kıyamete yakın geleceği söylenen yeraltı hayvanı olduğunu, bir temizlik yapacağını ve sadece ehl-i iman olanların kurtulacağını tekrarlamıştır. 


Takip edildiği, imalı hareketler ve konuşmalar yapıldığı, MIT'in peşinde olduğu tarzında perseküsyon hezeyanları mevcuttur. Allah'ın varlığını ve birliğini ispatla vazifeli olduğunu, bu vazifesini de eline geçirdiği bir kar tanesi resmi vasıtasıyla yaptığını söylemiştir.

EEG'sinde bazı düzensizlikler görülmüşse de, bunlar bir anomaliden bahsettirecek yeterlilikle bulunmamış, normal sınırlar içinde kabul edilmiştir.


Psikometrik incelemesinde; "normal üstü düzeye yakın bir zihni başarı gösteren, organisite saptanmayan hastada paranoid bozukluk düşünülmektedir. Agressif içgüdünün çok yoğun olması gerek kişinin kendine gerekse çevresine karşı zararlı olmamasına sebep, tüm enerjisini savunma düzeneklerinde kullanılması ve mistik fikirlere kanalize olması olarak değerlendirilebilir diye düşünülmektedir".

Hastalarımıza hastanede nöroletik tedavisi uygulandı ise de hezeyanlarında değişme olmamıştır. Adnan Oktar taburculuğundan sonra oldukça sistematik olan hezeyanına uygun olarak 3 kitap yazarak bastırılmıştır.

Bunlardan "Yahudilik ve Masonluk" adlı kitabında,yahudi ve masonlarların kritik her mevkiyi ele geçirerek insanlık aleyhine korkunç faaliyetlerde bulunduklarını ve ancak "mehdi" ile yenileceklerini iddia etmiştir. "AIDS Hastalığı Kuran- ı Kerim'de Geçen Dabbet-ül Arz mı?adlı ikinci 

kitabında ise Kur'an-ı Kerim'de kıyamet yaklaştığında ortaya çıkacağı belirtilen Dabbet-ül Arz adlı hayvanın AIDS mikrobu olduğu ispatlama gayreti içindedir. Kıyamete yakın mehdi (yani kendisi) zuhur edeceğinden AIDS hastalığını hezeyanına uygun ve sistematik bir şekilde yorumlamıştır.


Üçüncü ve son kitabı olan "Altın Çağ ve Mehdi"de ise;

Kıyamete yakın geleceği söylenen (2,8). "mehdi"yi (yani kurtarıcı ) tarif eder. Tarifin, kendisi ile uyuşmasına çok dikkat ettiği özellikle gözlemlenmektedir.

Hastamız, kitaplarından da anlaşılacağı gibi, mistik grandiöz hezeyanına yönelik faaliyetine devam etmektedir. Dergiler çıkartmakta, vakıf kurmakta, paneller düzenlenmekte, etrafına topladığı dini bilgiden yoksun gençleri birbiriyle evlendirmekte ve meçhullere doğru sürüklemektedir.
Adnan Oktar için 2 deli raporu; şizoid ve paranoid
Adnan Oktar için 2 deli raporu; şizoid ve paranoid
AYIRICI TANI VE TARTIŞMA

Hastamız bütün hayat hikayesi, müşahede ve muayene bulguları ile paranoid bir psikozun gelişmesini tipik olarak sergilemektedir.  Bu psikozun prodromal safhası olarak kabul edilen"Şüphe ve Analiz" döneminde (3,4,12,17) çevresinde sıkılmaya, kalabalıktan tedirgin olmaya ve "yer değiştirme"ye başlamıştır. Güzel Sanatlar Akademisinden Edebiyat Fakültesinin Felsefe Bölümüne geçmiş, ancak orada da kendisi ile beraber gelen sıkıntı ve şüpne duygularını bu defa yeni çevresine yansıtmıştır. İki defa muayene edilerek öğrenciliği dondurulmuştur. Gene paranoid psikozların tipik özelliğinden olarak, bir takım yüksek meselelerle meşgul olduğunu iddia eden hastamızın kendi gündelik görevlerini yerine getirmediği, okulda hiçbir sınava girip başarı sağlayamadığı ortadadır.

Bütün davranışlarının, faaliyetlerinin hezeyanına uygunluk göstermesi, hezeyanı ile ilgili konularda hafızasının güçlü olması ve ayrıntılarıyla anlatması dikkati çekmiştir.


Hezeyanına kuvvetle inanmakta ve çevresini inandırmak için de sayısız deliller bulmaya çalışmaktadır. Hastaneye yatırılmasından Cumhurbaşkanının birtakım sözlerine kadar her konuya; doğal afetlerden gemi yanmasına kadar her olayı yine hezeyanına paralel yorumlanması fark edilmektedir. Bu özellikleriyle de klasik kitaplara geçen paranoya'nın tipik tablosunu göstermektedir (9,10,19).


Yazdığı kitaplardan da anlaşılacağı gibi oldukça sistematik, mistik ve grandiöz karakterde mehdilik hezeyanına sahiptir.

Grandiöz tipe paranoid bozuklukta %15 oranında rastlandığı bildirilmişse de (3), özellikle doğu kültürlerinde daha sık olduğu kaydedilmiştir (14,20,21). Grandiöz fenomenolojisinin içeriği kültürel çevreyle yakından ilgilidir ve dini içerik en yaygın olanıdır (15). Dini fenomenoju, sadece mevcut din ile kayıtlı değildir. Büyük ölçüde derin, kökleşmiş kültürel faktörler de söz konusudur (16).Ülkemizde de doğu ve islam kültürünün etkisi ile grandiöz hezeyanlara sık rastlanmaktadır. En çok dini özel ve üstün niteliklere sahip oldu ğ una inananlar dikkati çeker (21). Dini içerikli grandiöz hezeyanların en sık görüleni ise "mehdilik" fikridir (5).
İslam dünyasında, özellikle kargaşa ve ümitsizliğin hakim olduğu devirlerde "mehdi bekleme" fikri ve "mehdi olduğunu iddia etme" toplumu sarmış yayğınlaşmıştır. Bunlardan oldukça başarı kazananlar da mevcuttur. Sudan'da ortaya çıkan ve "mehdi" olduğunu iddia eden Ahmet adlı kişi 1884 yılında ingiliz'lerle mücadele ederek yönetimi ele geçirmiş ve halifeliğini ilan etmiştir (2,8).


Kendisinde dini üstün bir nitelik görerek çevresine taraftar toplayan ve otistik topluluklar oluşturan birçok mistik kişiye bugün de çeşitli ülkelerde rastlanılmaktadır (6,7,11). Bu toplulukların bir çoğunun bilgisizlik, hurafe veya dini fanatizme dayanan psikotik, dissosiatif veya hipnotik durumlar olduğuna inanılmaktadır (6,7). 1978 yılında Guyana'da Halkın Tapınakları mezhebi lideri James Jones ve 1000'den fazla taraftarının kitlevi intiharları ile dikkatler bu grupların üzerine çekilmiştir (6,13).

Amerika Birleşik Devletleri'nde buna benzer az veya çok otistik olan yüzlerce dini topluluk bulunmaktadır. Bunlardan Joseph Smith'in (1823-1877) kurduğu Mormon'lar halen 4 milyon taraftara sahiptir (6,7,11).


Çevresine taraftar toplayan mistik önderler üzerine yapılan çeşitli araştırmalarda; bu kişilerin kiminin şarlatan,kiminin de hezeyanlı algılamaları olan ve hezeyanına kendi de inanan paranoyaklar olduğu belirtilmektedir (6,11). 
Gerek servisimizde takip ettiğimiz 9 aydan ve tedaviden yararlanmamasından (18) gerekse taburculuğundan sonraki faaliyetlerinden, vakamızın paranoyak olduğu kanısındayız.


Konu başlıkları

15 temmuz 16 nisan 33. derece masonlar A9 TV abd abdullah öcalan abdülkadir selvi acun ılıcalı adamlık dini adil serdar saçan adnan hoca adnan hoca gerçekleri gizlemeye çalışıyor adnan hoca'nın kızları adnan hoca'nın seks tuzakları adnan menderes adnan oktar Adnan Oktar (Harun Yahya) adnan oktar apo kadar tehlikelidir adnan oktar cinayet adnan oktar çetesi adnan oktar davaları adnan oktar hain mi adnan oktar israil'e mi çalışıyor? adnan oktar kedi adnan oktar kimdir Adnan Oktar Kimdir adnan oktar kime çalışıyor adnan oktar mason mu adnan oktar mehdi mi adnan oktar paranoyak mı adnan oktar ruh hastası mı? adnan oktar siteleri neden kapattırıyor adnan oktar şantaj adnan oktar tv adnan oktar ve çetesine polis baskını adnan oktar ve çıplak namaz adnan oktar ve mossad adnan oktar ve nazım kıbrisi adnan oktar ve organ kaçakçılığı adnan oktar ve sabetayistler adnan oktar videoları Adnan oktar yahudi mi adnan oktar'a dava açmak adnan oktar'ın 46 raporu adnan oktar'ın aldığı cezalar adnan oktar'ın davaları adnan oktar'ın kızları adnan oktar'ın mahkemeleri adnan oktar'ın motorları adnan oktar'ın sapık fetvaları adnan oktar'ın zenginliğinin kaynağı adnan oktarın etrafı gizli yahudiler mi adnanoktar adnanoktar mehdi mi ahit'in çocukları ahmet gündel ahmet hulusi ahmet takan ahmet yavuz ahu paşakay ahu tuğba ak parti akademi akademi dergisi akıl hastası akit akp'nin gerçek yüzü aladağ yangını alev babuna ali erbaş ali tulum altuğ müştak berker altuğ revnak eti anadolu ajansı anal seks anayasa mahkemesi ankebut ağı ankebut operasyonu arizona armagedon askerlik aslı süme efeoglu aşı atatürk eşcinsel miydi atatürk gay miydi av serdar öztürk av. fatih mehmet doğan av. gülcan karakaş avrupa insan hakları mahkemesi avukat ceyhun gökdoğan avukat serdar öztürk ayça pars aydan saraçoğlu ayetullah humeyni aylin atmaca aylin kocaman ayşe arman dormen ayşe hüma babuna ayşe pınar akkaş ayşegül esra atik ayşegül hüma babuna ayşin altuniç güven aytunç erkin azerbaycan b'nai b'rith bacılar başkanlık bav beyaz tv bilderberg bilim araştırma vakfı binboğa sıddık yarman bora can yıldız bosna hersek bozulmuş tevrat BST yapı bülent arınç bülent ersoy büyük israil büyük israil projesi bylock caner taslaman canlı cansu canan özgen cem küçük cem sedat altan cevat babuna ceylan özgül ceza chp cia cia ajanı fethullah gülen cinsel istismar cinsel sapıklık cnn türk cumhurbaşkanı cübbeli ahmet hoca cüneyt özyaşar çağla saraç darbe tiyatrosu darwinizm deli raporu deprem derin devlet devlet bahçeli didem ürer dilek güngör dinler arası diyalog diyanet işleri başkanı doç dr. sefa saygılı donald trump ebru şimşek ebru yılmazatilla umur ece koç edip yüksel ehl-i sünnet ekşi sözlük emine mine kalça emre dorman emre yaşar ertüzün ensest aile içi sapıklık ensest ilişkiler ve adnan oktar ergenekon ergenekon davası erol simavi erol şimşek esat tyontuç eserleri esra saraçoğlu esrar evanjelistler evet fahrettin aslan faruk çelik fatih erbakan fatih tezcan fatma ceyda ertüzün fazilet partisi fehmi çalmuk ferhunde eda babuna fethullah gülen fetö fırat develioğlu fikret seçen franco frattini gerçek yüzü gizlenen gerçekler gizli dünya devleti gizli ermeniler gizli yahudiler global yayıncılık goyim gökalp barlan gülgün feyman gülgün göktan gülşah güçyetmez Gürkan Hacır güzin erkan onat haber türk habertürk hadi salihoğlu hahamlar haiti depremi halil hilmi müftüoğlu harun yahya harun yahya belgeselleri harun yahya kimdir harun yahya kitapları harun yahya videoları hayır hırsızlık hipnoz humeyni hür ve kabul edilmiş masonlar hürriyet hüsamettin özkan hüseyin avni mutlu ılgaz zorlu ibrahim seral köprülü ibrahim tuncer ibranice içimizdeki israil iftira ilik nakli inşaallah intihal / aşırma eserler intihar inuray tınar İslam'a zarar veriyorlar islamcılık israil israil ajanı italya izle Kabala kainatın ulu mimarı kan kampanyası kara mizah kara para kardeşler kartal iş kedicikler kenan oktar kerem hasanoğlu kıyamet alemetleri kızıl elma kızıl imamcılar kimdir kitapları koç üniversitesi korkutma korona köşe yazıları kripto Yahudiler kripyo yahudiler kurtlar vadisi pusu kürt yahudileri levent göktaş lions klübü lions klüpleri loca madde hayal mi maddenin ardındanki sır martin luther king mason listesi masonalr masonlar masonluk maşaallah materyalizm mavimarmara mehdi mehdi adnan oktar mehmet baransu mehmet coşkun pamir mehmet ender daban Mehmet Fahri Sertkaya mehmet noyan orcan mehmet şevket eygi melhame-i kübra melisa aslı pamuk meltem daban meral kalça mert sucu merve büyükbayrak mesut yar mevdudi mhp mikro kameralı seks tuzağı milli gazete milli görüş milliyet mine kırıkkanat miras mossad muazzez abacı muazzez ersoy muharref bozulmuş tevrat muharref tevrat muharrem ballı murat ünal mustafa keser muta nikahı necmettin erbakan nedim keçeli negehan alçı nevin özkan nil kalkavan nurculuk nuri özbudak nurşah aksoy nüfuz elde etmek oben karatepe oda tv oğuzhan asiltürk okan kaan bayülgen Oktar babana oktar babuna onur akay operasyon oral seks organ bağışı organ kaçakçılığı organ mafyası organ nakli osman durmuş osman sınav oy öldürüldü mü örgüt lideri pakraduniler pelin batu pınar tezcan pınar turan PKK polat türkmen pornocu kesetçi adnan oktar posta ptt pul müzesi rasim ozan kütahyalı recai kutan recep tayyip erdoğan referandum reza zarrab rotary klüpleri rtük rus ihtilali saadet partisi sabetay sevi sabetaycılar sabetayist listesi sabetayistler sabetayistlerin şifreleri sabetayistlik sabetayizm sadettin tantan sağlık bakanı said-i nursi sanhedrin hahamları sansür satanizm savaş kalafat savcı sebahattin önkibar seçim sefa saygılı selahattin demirtaş serdar dayanık seyret seyyid mi show tv siyasal islam siyonist israil siyonistler siyonizm slider sosyal ağlar sözcü suç suikast suprem konsey suriye sorunu süleyman demirel süleyman soylu süleymancılar cemaati süprem konsey şener şen şeyh abdülkerim şiilik şikayet şizofren taciz ve tecavüz tahsin akkaş talat halman tarkan yavaş tbmm tevrat teyfur erdoğdu TGRT tımarhane trt tuğçe eyilik tuncay opçin tuncay tokay tunçay tokay turgay ciner tülay kumaşcı tv8 ukrayna uyuşturucu ünlü sabetaycılar üsteğmen serdar öztürk Vahdet-i Vücud video video izle videolar yahudi organ kaçakçılığı yahudiler yahudilik yakup balaman yalancı mı yalçın küçük yargıtay kararı yazarlar yeliz sucu yeni şafak yeniçağ yıldırma yılmaz kuruca yolsuzluk york testi youtube yusuf erkan özoğuz yüksek islam ahlakı zeynep şener zihin kontrolü zihin/Beyin Kontrolü - Telegram zina zor ve tehdit